Ιερά Μονή Αγιας Λαύρας

Η είσοδος της ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας. Στο μέσον διακρίνεται ο ιστορικός ΠλάτανοςΒρίσκεται σε απόσταση 4,5 χιλιόμετρων από την πόλη των Καλαβρύτων χωμένη μέσα στα δέντρα.

Δεξιά της κύριας εισόδου του περιβόλου της μονής βρίσκεται το εκκλησάκι που εκεί κηρύχθηκε και ευλογήθηκε η επανάσταση από το Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό κατά την εορτή του Ευαγγελισμού του 1821.

Σύντομο ιστορικό
Η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας ιδρύθηκε το 961 μ.Χ. από ένα συνασκητή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, ο οποίος έκτισε την Μέγιστη Λαύρα του Αγίου Ορους.

Η πρώτη Μονή κτίστηκε 300 μέτρα δυτικά της σημερινής, στη ρίζα ενός βράχου. Οι μοναχοί ζούσαν σε ομάδες και έκαναν διάφορα χειροτεχνήματα που παρέδιδαν στην Μονή, η οποία με τη σειρά της αφού τα πουλούσε έδινε στους μοναχούς τα απαραίτητα προς το ζην.

Στην ακμή της η παλιά Μονή έφτασε να έχει 964 μοναχούς. Το 1585 η Μονή καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους με αποτέλεσμα για δεκαπέντε χρόνια να μείνει ακατοίκητη και τους μοναχούς να διασκορπιστούν σε διάφορα μετόχια που είχε η Μονή.

Το 1600 γίνεται μία προσπάθεια ανοικοδόμησης στον ίδιο χώρο από έναν Καλαβρυτινό με το όνομα Ιωάννης, χωρίς όμως σπουδαία αποτελέσματα, επειδή το έδαφος είναι απότομο, επικλινές και με βράχια να πέφτουν που κατέστρεφαν ότι κτιζόταν.
Το 1689 η Μονή μεταφέρεται σε πιο ομαλό χώρο, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο ιστορικός ναός που κτίστηκε το 1692. Ο ναός και η Μονή κτίστηκαν χάρη στη δραστηριότητα και ενέργειες του καθηγουμένου Ευγένιου και τη χορηγία Μολδαβών ηγεμόνων.

Στο καθολικό της Μονής στις 18 Μαρτίου 1821 ο αρχιεπίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το Ιερό Λάβαρο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο χρησίμευε ως παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, ώρκισε τους πρωταγωνιστές της Επαναστάσεως και ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωση του Γένους. Ολο το μοναστηριακό συγκρότημα γύρω από τον ιστορικό Ναό αλλά και το Ναό τα πυρπόλησε ο Ιμπραήμ τον Μάιο του 1826. Το κτιριακό συγκρότημα καταστράφηκε και έμεινε μόνο ο Ναός σε ημιερειπιώδη κατάσταση όπως φαίνεται μέχρι σήμερα.

Το 1828 θεμελιώνεται η νέα Μονή στη θέση που βρίσκεται σήμερα, η οποία ολοκληρώθηκε με πολλούς κόπους, στερήσεις και δυσκολίες. Το 1851 κτίζεται ο κεντρικός Ναός και το καθολικό της Μονής.
Στις 14 Δεκεμβρίου 1943 (την επομένη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος) καίγεται ολόκληρη η Μονή από τους γερμανούς κατακτητές, οι οποίοι φονεύουν και όσους μοναχούς βρίσκονται κατά την ώρα της καταστροφής στη Μονή, κάτω από τον Ιστορικό Πλάτανο, χωρίς να πειράξουν όμως το καθολικό.

Το σημερινό κτίσμα άρχισε να κτίζετε το 1947 με σχέδιο του καθηγητού Αν. Ορλάνδου και τελείωσε το 1950.Πολύτιμα κειμήλια
Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους. Επιπλέον, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά, ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί και λειψανοθήκες αγίων.

Επίσης, ξεχωρίζει η κάρα του “Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού”, πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Μαρτίου, και είναι δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου το 1398. Υπάρχουν επίσης, η κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων κλπ. 

Εκτός από τα σημαντικά ιερά κειμήλια και λείψανα που υπάρχουν στην Ιερά Μονή, πολύ σημαντικός θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της. Το αρχαιότερο χρονολογείται από το 1502. Στη συγκρότηση της βιβλιοθήκης συνέβαλαν σημαντικά ο Κύριλλος Λαυριώτης το 1796 και ο Καλαβρυτινός δάσκαλος μοναχός Γρηγόριος Ιωαννίδης το 1929.Δείτε στο χώρο της Μονής όπου υπάρχει ο πλάτανος που φονεύθηκαν οι μοναχοί το 1943 με την πληροφοριακή επιγραφή “Κάτωθεν της Ιστορικής ταύτης Πλατάνου συνεκεντρώθησαν οι υπό του Παλαιών Πατρών Γερμανού Ορκισθέντες Πρωταγωνισταί της Ελληνικής Επαναστάσεως με τα στρατεύματά των και αφού έκαναν δέησιν προς τον Θεόν υπέρ επιτυχίας του αγώνος των, με το Ιερόν Λάβαρον ως σημαίαν εξεκίνησαν δια την κατάληψιν των Καλαβρύτων την 21 Μαρτίου 1821.
Ενθάδε  εφονεύθησαν και οι εν τη Μονή ευρεθέντες πατέρες υπό των Γερμανών κατακτητών την 14ην Δεκεμβρίου του 1943.”


Πληροφορίες
Ωράριο εισόδου στη Μονή:
Χειμερινή ώρα: 10:00-13:00 και 15:00-16:00
Θερινή ώρα: 10:00-13:00 και 16:00-17:00

Τηλ.: 26920.22.363
Fax:  26920.22.006


Χάρτης περιοχής