Πεζοπορικές διαδρομές στην περιοχή των Καλαβρύτων

ΠλανητέροΤα Καλάβρυτα και η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές με διάφορους βαθμούς δυσκολίας, που θα συναρπάσουν με το υπέροχο φυσικό τοπίο καθώς και με τις εναλλαγές του.
Παραθέτουμε μερικές από αυτές στον πιο κάτω κατάλογο.
Οι διαδρομές αυτές μπορούν πολύ εύκολα να τροποποιηθούν και να αλλάξουν ως προς την απόσταση και φυσικά στη διάρκειά τους, ακολουθώντας μόνο ένα μέρος αυτών.


1. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Χιονοδρομικό Κέντρο - Ορειβατικό Καταφύγιο - Νεραϊδόραχη - Ψηλή Κορυφή Μαυρόλιμνη - Ύδατα Στυγός
ΥΨΟΜΕΤΡΟ:Καταφύγιο 2100μ. - Νεραϊδόραχη 2341μ
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Δύσκολη διαδρομή
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 7 ώρες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η συντομότερη ανάβαση στην Ψηλή Κορυφή γίνεται από το Χιονοδρομικό Κέντρο.

 
 

2. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Κάτω Λουσοί - Ψηλή Κορυφή - Κάτω Κάμπος - Κεφαλόβρυσο - Ελατόφυτο - Πλανητέρο (Ε4)
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Κάτω Λουσοί 1.000μ.-Ψηλή Κορυφή 2.318μ.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 9 ώρες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μία ανάβαση γίνεται από το χωριό Κάτω Λουσοί.

 
 

3. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4: Διακοπτό - Ζαχλωρού - Καλάβρυτα - Κάτω Λουσοί - Πλανητέρο (Ε4) - Αρμπουνας - Αγ. Νικόλαος - Τουρλάδα - Κρινόφυτα - Λυκούρια
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Καλάβρυτα 750μ
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ημέρες

 
 

4. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Περιστέρα (Σόλος) - Υδατα Στυγός
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Περιστέρα 1.000μ.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3,5 ώρες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η πιο εντυπωσιακή ανάβαση γίνεται από το χωριό Περιστέρα (ή Σόλος).

 
 

5. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Πηγές Λάδωνα - Παγκράτιο - Κλήμα Παυσανία
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Παγκράτιο 860μ.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Από τις πηγές του Λάδωνα παίρνουμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι, περνάμε από ένα νερόμυλο και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε έως ότου σε μία ώρα φτάσουμε στο χωριό Παγκράτιον (850μ.).

 
 

6. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Σκεπαστό - Παναγία Πλατανιώτισσα - Μονή Μακελλαριάς
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Σκεπαστό 1.100μ.-Πλατανιώτισσα 2.318μ.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 7 ώρες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Από το Σκεπαστό ανηφορίζουμε προς την ομώνυμη κορυφή έως το χωριό Βάλτα. Από εκεί ακολουθώντας το δρόμο φτάνουμε στο εκκλησάκι της Παναγίας Πλατανιώτισσας. Συνεχίζοντας δυτικά καταλήγουμε στη Μονή Μακελλαριάς.


7. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4: Διάσχιση του Βουραϊκού
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: Διακοπτό 15μ. Καλάβρυτα 750μ.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:  6 ώρες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μια διαδρομή απαράμιλλης ομορφιάς που αρχίζει από το Διακοπτό και ακολουθεί τη γραμμή του Οδοντωτού. Απαραίτητο είναι να γνωρίζετε τα δρομολόγια του Οδοντωτού, ώστε να αποφύγετε τυχόν συναντήσεις στα στενά τούνελ.
Η διαδρομή είναι μέρος του διεθνούς μονοπατιού Ε4. Το τοπίο που θα συναντήσετε είναι πανέμορφο, όπως ξεδιπλώνεται μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού. 
Στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής μπαίνετε σε στενωπό με κόκκινες βραχοσκεπές, περνάτε από την πρώτη πηγή (1,5 ώρα) και συναντάτε το σταθμό στα Νιάματα. Περνάτε τα ανηφορικά δόντια και φτάνετε στο σταθμό Τρίκλια (2 ώρες). Στη συνέχεια, προχωρώντας ανηφορικά (15'), συναντάτε την πηγή των Τρικλίων, συνεχίζετε στις "Πόρτες" και καταλήγετε στην Κάτω Ζαχλωρού, όπου λειτουργούν εστιατόρια, ξενώνας και πωλητήρια. 
Μετά από 45' πεζοπορίας από την Κάτω Ζαχλωρού, μπορείτε να επισκεφθείτε τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με λευκή πινακίδα, η οποία στο εσωτερικό της έχει μπλε ρόμβο. Ένα ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο ξεκινάει από το μοναστήρι, οδηγεί στην κορυφή του βράχου, όπου υπάρχουν πύργοι και μερικά κανόνια.
Από την Κάτω Ζαχλωρού συνεχίζετε στο οροπέδιο με την πλούσια παραποτάμια βλάστηση και καταλήγετε στο σταθμό της Κερπινής (1 ώρα). Από εκεί το τελευταίο μέρος της διαδρομής εξελίσσεται στον ανοιχτό κάμπο, κοντά στο χωματόδρομο, ο οποίος καταλήγει στα Καλάβρυτα σε 50'.